Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

τα 10 σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2016

Η ανακοίνωση για την πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, που έκαναν οι επιστήμονες των ανιχνευτών LIGO στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, υπήρξε η επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με ένα από τα κορυφαία στον κόσμο επιστημονικά περιοδικά, το «Science».
Τα βαρυτικά κύματα, οι «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου που ταξιδεύουν στο σύμπαν από μακρινές πηγές για να φθάσουν έως τη Γη, είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον Αϊνστάιν πριν από περίπου ένα αιώνα και η ύπαρξή τους επιβεβαιώθηκε φέτος με μεγάλη

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

κλιματική αλλαγή:νέα προβλήματα...

Φαύλος κύκλος: Νέος μεγάλος κίνδυνος λόγω κλιματικής αλλαγής, να απελευθερωθούν τεράστιες ποσότητες άνθρακα από το χώμα

Όσο η Γη ανεβάζει θερμοκρασία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες άνθρακα, που σήμερα βρίσκονται δεσμευμένες στο χώμα και στους μικροοργανισμούς του. Η απειλή αυτή είχε μέχρι σήμερα υποτιμηθεί, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

 Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Οικολογίας της Ολλανδίας, με επικεφαλής τον Τόμας Κράουδερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εκτιμούν ότι μια μελλοντική αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας

εάν ζούσαν 100 άνθρωποι στη Γη...

...οι αναλογίες για κάποια θέματα που μας απασχολούν θα ήταν πολύ εντυπωσιακές:

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

εθισμένοι και εθιστικές ουσίες

Με τη παράγραφο 1.5 της Βιολογίας Γενικής παιδείας στη Γ Λυκείου για τις ουσίες που προκαλούν εθισμό, δίνεται η ευκαιρία για ένα επιπλέον προβληματισμό γύρω από τους "εξαρτημένους" της εποχής μας και τους λόγους που οδηγούν στις εξαρτήσεις.
Πολύ καλό υλικό για συζήτηση είναι το παρακάτω ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ της σειράς "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ" αναφέρεται στα ναρκωτικά και τον εθισμό που

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Υπολογισμός pH διαλυμάτων


Με τη παρακάτω εφαρμογή μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια το pH διαλύματος, γνωρίζοντας Ka, Kb, Kw και όγκο ,συγκεντρώσεις για τα αντίστοιχα διαλύματα.
(οι τιμές και τα αποτελέσματα είναι ακριβώς χωρίς προσεγγίσεις)

προσπαθήστε εδώ:
http://www.webqc.org/phsolver.php


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

πόση δύναμη έχει ένας σεισμός;

..Πέρα από το δέος και το τι επακολουθεί, έχει ενδιαφέρον για τις δυνατότητες των σεισμικών κυμάτων να προσέξουμε τις παρακάτω φωτογραφίες και να το κρίνουμε από μερικά αποτελέσματα:

οι αγελάδες έχασαν ξαφνικά το λιβάδι τους (Νέα Ζηλανδία

Επιστημονικές προκλήσεις...

..Κάθε εποχή έχει και τις δικές της αντιρρήσεις.

Περί της επιστημονικής εξαπάτησης


Ο Ανρί Ατλάν είναι κορυφαίος επιστήμονας αλλά και ένα αντισυμβατικό πνεύμα που αντιστέκεται σθεναρά τόσο στα επιστημονικά δόγματα όσο και τις κυρίαρχες κοινωνικές ιδεολογίες της εποχής μας
Στα τρία τελευταία άρθρα μας προσπαθήσαμε να εξετάσουμε πώς η σύγχρονη επιστήμη επιχειρεί να εξηγήσει τη διαχρονική και καθολική παρουσία της εξαπάτησης στον έμβιο κόσμο καθώς και την τυπικά ανθρώπινη ανάγκη για αυτοεξαπάτηση. Ομως, για να έχουν

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ομοιόσταση και αμυντικό σύστημα οργανισμού

Δυο χρήσιμα και ενδιαφέροντα βίντεο γύρω από τη γενική και ειδική άμυνα του οργανισμού μας σχετικά με τη Βιολογία της Γ Λυκείου.

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΜΑΣ ΣΩΜΑ 
ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΕΤ2 VHS



Μηχανισμός Ειδικής Άμυνας


Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

εξόρυξη πετρελαίου στη θάλασσα

Δυο χαρακτηριστικά βίντεο που αφορούν την εξόρυξη πετρελαίου στο κόλπο του Μεξικού και στη περιοχή του Πρίνου στη Καβάλα.

(Στο Βίντεο του ALPHA εμφανίζεται και ο Παύλος Αφένδρας, στέλεχος των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Πρίνου και απόφοιτος του Λυκείου Λίμνης.)


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

αντιβιοτικά για ιώσεις;


το πρόβλημα της υπερκατανάλωσης των αντιβιοτικών στη χώρα μας

Από την Δράμα ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, η 3η φάση της ενημερωτικής εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα αντιβιοτικά & τα Εμβόλια», δεδομένου ότι δυστυχώς, οι Έλληνες εξακολουθούμε να είμαστε πρώτοι σε κατανάλωση αντιβιοτικών, διεθνώς. Οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες οι καταναλώνουμε αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος, δηλαδή ιώσεις, στις οποίες εξ ορισμού δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Παράξενα των Ισημεριών




Στο πρώτο σημείο, ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα, η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Νέα για το μηχανισμό των αντικυθήρων


Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον Πειραιά, θα αποκαλυφθεί τι λένε οι επιγραφές στο εσωτερικό του μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες αποτελούν το εγχειρίδιο λειτουργίας του και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τις αστρονομικές γνώσεις που εμπεριέχει.
Η ομάδα μελέτης του μηχανισμού των Αντικυθήρων θα παρουσιάσει τη συνολική ανάγνωση των επιγραφών του μηχανισμού που είναι αποτέλεσμα διεθνούς ερευνητικής προσπάθειας κατά τα δέκα τελευταία χρόνια.
Πρώτο το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει για το αστρονομικό ημερολόγιο του Μηχανισμού και για το πώς αυτό συνδέεται με τους τόπους καταγραφής των αστρονομικών φαινομένων, για το πρωτότυπο και ανερμήνευτο έως σήμερα σύστημα πρόγνωσης

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

η αρχή του τέλους της αντιβίωσης


Δυσοίωνο νέο αποτελεί η ανακοίνωση αμερικανών γιατρών ότι υπάρχει ασθενής όπου και το ισχυρότερο αντιβιοτικό είναι αναποτελεσματικό. Η είδηση έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των επιστημόνων ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μιας εποχής χωρίς επαρκή και κατάλληλα αντιβιοτικά.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, πρόκειται για μια 49χρονη γυναίκα που μολύνθηκε με ένα στέλεχος του βακτηρίου E.coli, το οποίο αποδείχθηκε ανθεκτικό ακόμη και στην κολιστίνη, ένα ισχυρό αντιβιοτικό τελευταίας

Δεν είχαν διαβάσει Φυσική και τους χτύπησε κεραυνός!


Η κακοκαιρία στην δυτική ηπειρωτική Ευρώπη έφερε δύο τραγωδίες στη Γαλλία και στη Γερμανία, με θύματα παιδιά. Στο πάρκο Μονσό του Παρισιού, κεραυνός χτύπησε οκτώ παιδιά, από 7 μέχρι 14 ετών, σε σημείο που γινόταν πάρτι γενεθλίων, που είχαν πάει κάτω από δέντρο για να προστατευτούν από τη βροχή.
Στη νοτιοδυτική Γερμανία, στο Χόπστετεν, κεραυνός σε παιδικό αγώνα ποδοσφαίρου είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 30 παιδιών, αλλά και τον σοβαρό τραυματισμό τριών ενηλικών.
Στο Παρίσι, το περιστατικό συνέβη στο πάρκο Μονσό λίγο μετά τις 13:00 (τοπική). Όταν άρχισε να

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Σεβασμό στη πολυπλοκότητα του καρότου!


Οι επιστήμονες για πρώτη φορά παρουσίασαν το πλήρες γονιδίωμα του ταπεινού καρότου, ρίχνοντας φως στην εξέλιξή του, στο διακριτικό πορτοκαλί χρώμα του και στη θρεπτική αξία του. Το επίτευγμα θα βοηθήσει στο μέλλον τους παραγωγούς να βελτιώσουν την ποιότητα των καρότων και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες και στην ξηρασία.
Όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες, το καρότο διαθέτει πάνω από 32.100 γονίδια, σχεδόν

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

τότε που πέθαναν οι δεινόσαυροι...

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν να τρυπήσουν έναν κρατήρα, στον οποίο βρίσκονται απομεινάρια ενός αστεροειδή που είχε πέσει στη χερσόνησο Γιουκάταν, του Μεξικού.
Ο κρατήρας “Chicxulub”, είναι το σημείο όπου χτύπησε ένας αστεροειδής πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής από τον πλανήτη. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως υποσκάπτοντας τον

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Από τη θάλασσα στη στεριά


Ταπεινός μύκητας είναι ο αρχαιότερος γνωστός άποικος της ξηράς

Δομές που απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το περιβάλλον διακρίνονται στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (Πηγή: Martin Smith)  


Ντέραμ, Βρετανία
Υπήρξε μια εποχή που η ξηρά της Γης ήταν μια στείρα έκταση από βράχια, μια έρημος που έμεινε ακατοίκητη για δισεκατομμύρια χρόνια. Όλα άλλαξαν με πρωτοπόρους όπως ο Tortotubus, ένας μύκητας που αναγνωρίστηκε ως το αρχαιότερο γνωστό χερσαίο είδος.
Τα πολύτιμα απολιθώματα είναι μικροσκοπικές ραβδοειδείς δομές, πιο κοντές από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας, και χρονολογούνται στα 440 εκατομμύρια χρόνια.
Η ζωή εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στους ωκεανούς πριν από τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια,

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

100 μεγάλες ανακαλύψεις για τη Χημεία

Ντοκιμαντέρ του DiscoveryHD με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην επιστήμη της Χημείας



Πώς δουλεύεις καρδιά μας;

Κατατοπιστικά βίντεο για τη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, σχετικά με το 3ο κεφάλαιο της Βιολογίας της Α Λυκείου.

Πως λειτουργεί η καρδιά


Πως αντλεί το αίμα η καρδιά

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

φωτογραφίες με στροβοσκόπιο

 Για να γίνει το πείραμα για τη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας έγινε η φωτογράφιση με τη βοήθεια του εργαστηριακού στροβοσκοπίου.Οι χρόνοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 1/20 και 1/30 του δευτερολέπτου με μηχανή ρυθμισμένη στο 1sec

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ελεύθερη πτώση από ψηλότερα-2014



Ο 57χρονος αντιπρόεδρος της Google, Alan Eustace, έσπασε το ρεκόρ υψομέτρου για άλμα με αλεξίπτωτο, που κατείχε από το 2012 ο Αυστριακός Felix Baumgartner.
Ο Eustace μεταφέρθηκε από ένα μεγάλο μπαλόνι ηλίου που ξεκίνησε από εγκαταλελλειμένο αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό, σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) πάνω από το έδαφος, στη στρατόσφαιρα.
Ο 57χρονος πραγματοποίησε το άλμα του φορώντας μια ειδικά σχεδιασμένη στολή, που του επέτρεψε να αγγίξει ταχύτητες άνω των 1.300 χλμ/ώρα.

Ελεύθερη πτώση από πολύ ψηλά!-2012



Roswell, Νέο Μεξικό - Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, μετά την άνοδό του σε ύψος 39.045 μέτρων (128.100 πόδια) με ένα αερόστατο ηλίου, ο Αυστριακός πιλότος Felix Baumgartner ολοκλήρωσε άλμα ρεκόρ από τις παρυφές του διαστήματος, ακριβώς 65 χρόνια αφότου ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου, πετώντας με ένα πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροπλάνο. Ο 43χρονος αλεξιπτωτιστής από την Αυστρία, κατέρριψε άλλα δύο παγκόσμια ρεκόρ: ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο υψόμετρο και υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο, αφήνοντας αυτό της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης στον μέντορά του, Joe Kittinger.

τι είναι αυτά τα “βαρυτικά κύματα”

Μα τι είναι αυτά τα “βαρυτικά κύματα” που ακούμε ; 
Η εξήγησή τους σ ένα θαυμάσιο κόμικ

Μετά από 19 χρόνια ερευνών, η επιστημονική κοινότητα ανακοίνωσε χτες την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Τι ακριβώς είναι όμως αυτά; Η ιστοσελίδα phdcomics δημιούργησε ένα θαυμάσιο κόμικ με την εκλαϊκευμένη επεξήγηση που χρειαζόμασταν εμείς οι μη ειδικοί. Αυτή είναι η απόδοσή του στα Ελληνικά:

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τα κωνοφόρα δάση θερμαίνουν την ατμόσφαιρα


Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όλα τα δάση αποτελούν «όπλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό τελικά δεν ισχύει για όλα τα δέντρα της Ευρώπης, που μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θερμαίνοντας κι άλλο τον πλανήτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αναδάσωση από μόνη της δεν θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή, αν δεν φυτευθούν τα κατάλληλα δέντρα. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σταδιακή αντικατάσταση των πλατύφυλλων και φυλλοβόλων δέντρων με κωνοφόρα μετά το 1750 έχει ως συνέπεια να διευκολύνεται η άνοδος της θερμοκρασίας.

η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην εξασθένιση του Βυζαντίου


Μία ξαφνική παρατεταμένη -και όχι σύντομη όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα- περίοδος κρύου στο βόρειο ημισφαίριο κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, μεταξύ 536 και 660 μ.Χ., συνέβαλε σε δραματικές κοινωνικές αναστατώσεις, στην εξασθένηση της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Βυζαντίου) και στην επέκταση των Αράβων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που για πρώτη φορά ονομάζει αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Πάγων της Ύστερης Αρχαιότητας».

επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων


Δικαίωση για τον Αϊνστάιν
Ιστορική επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων


Ακριβώς πριν από 100 χρόνια, ο πατέρας της Σχετικότητας προέβλεψε την ύπαρξή αυτού του παράξενου φαινομένου, αργότερα όμως άλλαξε γνώμη και μάλιστα αρκετές φορές. Ακριβώς εκατό χρόνια μετά, το αμερικανικό πείραμα LIGO φαίνεται πως επιβεβαίωσε τον Άλμπερτ Αϊνσάιν για τα περίφημα βαρυτικά κύματα.

«Κυρίες και κύριοι, ανιχνεύσαμε βαρυτικά κύματα. Τα καταφέραμε!» ανακοίνωσε πανηγυρικά ο Ντέιβιντ Ρέιτζε, εκτελεστικός διευθυντής του LIGO, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης το απόγευμα της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του πειράματος Γκέιμπι Γκονζάλες, και οι δύο ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 3.000 χιλιόμετρα, κατέγραψαν το πολυπόθητο σήμα με διαφορά 7 χιλιοστών του δευτερολέπτου -όσο θα περίμενε κανείς για ένα κύμα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Νμίτρι Μεντελέγιεφ: Το όνειρο που έφερε επανάσταση στη Χημεία

Το Google Doodle της Τρίτης τιμά τα 182 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ρώσου χημικού  


«Ονειρεύτηκα έναν πίνακα στον οποίο όλα τα χημικά στοιχεία έβρισκαν τη θέση που έπρεπε. Όταν ξύπνησα, τον μετέφερα αμέσως σε μια κόλλα χαρτί». 

Έτσι περιέγραψε ο Νμίτρι Μεντελέγιεφ τη γέννηση του σύγχρονου Περιοδικού Πίνακα -για την οποία τιμάται με το Google Doodle την ημέρα των γενεθλίων του στις 8 Φεβρουαρίου.

Ήδη από το 1789, ο γάλλος χημικός Αντουάν Λαβουαζιέ είχε προσπαθήσει να κατατάξει σε

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το 2015 ήταν το θερμότερο έτος στον πλανήτη


Το έτος 2015 ήταν μακράν το θερμότερο στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα, σπάζοντας το ρεκόρ του 2014, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.
Πρόκειται για μια ένδειξη ότι η παγκόσμια θέρμανση επιταχύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης ο θερμότερος μήνας που καταγράφθηκε εδώ και 136 χρόνια,

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Κεκλιμένο επίπεδο

Κεκλιμμένο επίπεδο: Δυνάμεις και Κίνηση
Κλικ για εκτέλεση

Χρειάζεται να υπάρχει στον υπολογιστή μας η νεώτερη έκδοση java Για να εγκατασταθεί δοκιμάζουμε από τον  IE

Δύναμη και κίνηση


Δυνάμεις και κίνηση

Χρειάζεται να υπάρχει στον υπολογιστή μας η νεώτερη έκδοση java Για να εγκατασταθεί δοκιμάζουμε από τον  IE
Κλικ για εκτέλεση

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

το χρώμα του φορέματος

η ίδια εικόνα ερμηνεύεται διαφορετικά από διαφορετικούς εγκεφάλους δείχνοντας ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια στο τι βλέπει ο καθένας.
Εσύ τι χρώμα βλέπεις να έχει το φόρεμα;



Τι υποστηρίζει η εταιρεία που σχεδίασε το φόρεμα

Το φόρεμα έχει σχεδιάσει η εταιρεία Roman Originals, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και κοστίζει 50 λίρες. Επίσης υπάρχει και σε άσπρο, ροζ και κόκκινο, όλα

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Η παγκόσμια Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα


COP 21: ιστορική απόφαση για το κλίμα, με πολύ δρόμο μέχρι την εφαρμογή της

Η παγκόσμια Διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα έληξε καταλήγοντας σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία από 195 χώρες. Πρόκειται για μια σπουδαία επιτυχία, η οποία δεν ήταν ούτε βέβαιη ούτε αυτονόητη.
Το γεγονός ότι όλες οι χώρες αποφάσισαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5-2 βαθμούς Κελσίου αλλά και της σταδιακής αποδέσμευσης των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα, αποτελεί ορόσημο στην μάχη της αντιμετώπισης των προκλήσεων της κλιματική αλλαγής τις επόμενες δεκαετίες.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

«Το Εκκρεμές του Φουκό»


Τον Φεβρουάριο του 1851, ο Φουκό παρουσίασε στην Μεσημβρινή Αίθουσα του Αστεροσκοπείου του Παρισιού, το πείραμα που αποδείκνυε την κίνηση της Γης γύρω από τον άξονά της. Η κατασκευή ήταν απλή. Μία μεταλλική σφαίρα κρεμόταν από ένα σκοινί πολλών μέτρων. Σε αδρανή κατάσταση, η μεταλλική μπάλα κρεμόταν κατακόρυφα. Η μπάλα σε κίνηση, περιστρεφόταν γύρω από την θέση ηρεμίας της σε συγκεκριμένες

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Η Γη μόλις έφτασε στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο

Η Γη μόλις έφτασε στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο
Ήλιος: λίγο πιο κοντά  

Μπορεί να φαίνεται παράλογο, μια που βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα, όμως η Γη έφτασε στο λεγόμενο περιήλιο, την ελάχιστη απόστασή της από τον Ήλιο, στις 07.18 ώρα Ελλάδας το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.
Τη στιγμή εκείνη, το κέντρο της Γης απείχε από το κέντρο του Ήλιου 147.100.176 χιλιόμετρα. Από εδώ και πέρα, ο πλανήτης θα

Καλή Χρονιά



Καλό και ευτυχισμένο το 2016.
Αυτή τη χρονιά ας κάνουμε την αλλαγή,
 Διαβάζοντας!