Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Ελεύθερη πτώση από ψηλότερα-2014Ο 57χρονος αντιπρόεδρος της Google, Alan Eustace, έσπασε το ρεκόρ υψομέτρου για άλμα με αλεξίπτωτο, που κατείχε από το 2012 ο Αυστριακός Felix Baumgartner.
Ο Eustace μεταφέρθηκε από ένα μεγάλο μπαλόνι ηλίου που ξεκίνησε από εγκαταλελλειμένο αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό, σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) πάνω από το έδαφος, στη στρατόσφαιρα.
Ο 57χρονος πραγματοποίησε το άλμα του φορώντας μια ειδικά σχεδιασμένη στολή, που του επέτρεψε να αγγίξει ταχύτητες άνω των 1.300 χλμ/ώρα.

Η άνοδός του στο υψόμετρο – στόχο διήρκησε 2 ώρες και 7 λεπτά, ενώ στη διάρκεια της πτώσης του που κράτησε 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου και σημείωσε πολλά ρεκόρ στο skydiving.

Η πτώση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος με επικεφαλής την Paragon Space Development Corporation, με στόχο την εξερεύνηση της στρατόσφαιρας σε υψόμετρο πάνω από 100.000 πόδια (30.480 μέτρα).
Το μεγαλοστέλεχος της Google, που αρνήθηκε να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια από την εταιρεία του στο εγχείρημα αυτό, έπεσε με επιτυχία σχεδόν από την κορυφή της στρατόσφαιρας, σε ύψος 135.890 ποδιών στις 9:09 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδος), την Παρασκευή, όπως επιβεβαίωσε η Παγκόσμια Αεραθλητική Ομοσπονδία (FAI).
Το προηγούμενο ρεκόρ είχε οριστεί από τον Baumgartner πριν από δύο χρόνια, με πτώση από ύψος σχεδόν 128.000 ποδιών.Ο Eustace, έσπασε, επίσης, το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για κατακόρυφη ελεύθερη πτώση, με ανώτατη ταχύτητα 1321 χλμ/ώρα (822 μίλι/ώρα), καθώς και το παγκόσμιο ρεκόρ συνολικής διανυθείσας απόστασης σε ελεύθερη πτώση (123.414 πόδια).
Ο 57χρονος, ο οποίος είναι επίσης βετεράνος πιλότος και αλεξιπτωτιστής, σχεδίαζε αυτό το άλμα για πολλά χρόνια, συνεργαζόμενος υπό μυστικότητα με μια μικρή ομάδα ατόμων εξειδικευμένων στην τεχνολογία του αλεξίπτωτου και του μπαλονιού.
«Ήταν εκπληκτικό», δήλωσε Eustace στην εφημερίδα New York Times, «Ήταν όμορφο. Μπορούσες να δεις το σκοτάδι του διαστήματος και τα στρώματα της ατμόσφαιρας, τα οποία δεν είχα δει ποτέ πριν».
Ο ίδιος είπε στην εφημερίδα ότι δεν αισθάνθηκε ούτε άκουσε την ηχητική έκρηξη, τη στιγμή που ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου, αν και έγινε αντιληπτή από τους παρατηρητές στο έδαφος.

https://en.wikipedia.org/wiki/Alan_Eustace

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου