Το Google Doodle της Τρίτης τιμά τα 182 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ρώσου χημικού |
«Ονειρεύτηκα έναν πίνακα στον οποίο όλα τα χημικά στοιχεία έβρισκαν τη θέση που έπρεπε. Όταν ξύπνησα, τον μετέφερα αμέσως σε μια κόλλα χαρτί».
Έτσι περιέγραψε ο Νμίτρι Μεντελέγιεφ τη γέννηση του σύγχρονου Περιοδικού Πίνακα -για την οποία τιμάται με το Google Doodle την ημέρα των γενεθλίων του στις 8 Φεβρουαρίου.
Ήδη από το 1789, ο γάλλος χημικός Αντουάν Λαβουαζιέ είχε προσπαθήσει να κατατάξει σε
ομάδες τα χημικά στοιχεία, από τα οποία μόνο τα 33 ήταν γνωστά εκείνη την εποχή.
Ο Νμίτρι Μεντβέντεφ (8 Φεβρουαρίου 1834 - 2 Φεβρουαρίου 1907) έκανε το μεγάλο άλμα τη διετία 1868-1870, όταν ανακάλυψε ότι οι ιδιότητες των χημικών στοιχείων εμφανίζουν μια παράξενη περιοδικότητα. Για παράδειγμα, αν κανείς κατατάξει τα στοιχεία με βάση τον ατομικό αριθμό τους, δηλαδή τον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα τους, πολλές από τις χημικές και φυσικές ιδιότητες του λιθίου (ατομικός αριθμός 3) επανεμφανίζονται στο νάτριο (11) και ξανά στο κάλιο (19).
Το φαινόμενο αυτό θα έμενε ανεξήγητο μέχρι την ανακάλυψη της δομής του ατόμου, πολύ μετά τον θάνατο του μεγάλου ρώσου χημικού.
Πρακτικά, όμως, η επανάσταση είχε ήδη έρθει. Το 1869, ο Μεντελέγιεφ παρουσίασε την πρώτη βερσιόν του περιοδικού πίνακα όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ο οποίος του επέτρεψε να διορθώσει λάθη στις ιδιότητες χημικών στοιχείων που είχαν ήδη ανακαλυφθεί και, το κυριότερο, να προβλέψει την ύπαρξη άγνωστων τότε στοιχείων.
Η πρόβλεψη αυτή ήταν ο βασικός λόγος που ο Μεντελέγιεφ αναγνωρίστηκε ως πατέρας του περιοδικού πίνακα. O γερμανός χημικός Λόταρ Μέγιερ είχε δημοσιεύσει έναν παρόμοιο πίνακα το 1864, απέτυχε όμως να αφήσει κενές θέσεις για στοιχεία που δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, κάτι για το οποίο προνόησε ο Μεντελέγιεφ.
Σήμερα, ο περιοδικός πίνακας έχει εμπλουτιστεί όχι μόνο με τα στοιχεία που προέβλεψε ο Μεντελέγιεφ, όπως το γερμάνιο και το γάλλιο, αλλά και με βαριά στοιχεία που δεν υπάρχουν στη φύση, όπως το πλουτώνιο και το αμερίκιο.
Το 1955, η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας αναγνώρισε ένα νέο, ραδιενεργό στοιχείο με ατομικό αριθμό 101, το οποίο βαφτίστηκε μεντελέβιο προς τιμήν του ρώσου χημικού.
Εκτός όμως από τον περιοδικό πίνακα, ο Μεντελέγιεφ είχε κι άλλα σημαντικά να προσφέρει στο χώρο της χημείας. Μεταξύ άλλων εισήγαγε το μετρικό σύστημα στη Ρωσία και διατύπωσε την υπόθεση, έστω και λανθασμένη, ότι το πετρέλαιο σχηματίζεται από αβιοτικές διαδικασίες στα βάθη της Γης.
Μια πολύ διαδεδομένη ιστορία θέλει επίσης τον Μεντελέγιεφ να καθιέρωσε το στάνταρτ των 40 βαθμών για την περιεκτικότητα της βότκας σε οινόπνευμα.
Στην πραγματικότητα, το στάνταρτ των 40 βαθμών είχε καθιερωθεί από τη ρωσική κυβέρνηση όταν ο Μεντελέγιεφ ήταν 9 ετών.
Η σχέση του με τη βότκα είναι απλώς μύθος, ο οποίος πιθανότητα βασίστηκε στο θέμα της διδακτορικής διατριβής του το 1865, όταν ασχολήθηκε με υδατικά διαλύματα αιθανόλης.
από:http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500056761
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου