Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Αμάν αυτά τα διπλόποδα


Τα μυριάποδα ή μαύρα σκουλήκια ή σκουλήκια της υγρασίας ανήκουν στην Τάξη Διπλόποδα. Το σώμα τους αποτελείται από περίπου 20 τμήματα καθένα από τα οποία έχει δύο ζευγάρια πόδια.
Φέρουν πολλά ζεύγη ποδιών, δύο σε κάθε τμήμα του σώματός τους. Παρά τα πολλά τους πόδια κινούνται πολύ αργά και όταν αντιληφθούν κίνδυνο κουλουριάζονται. Αγαπούν το σκοτάδι γι' αυτό και τα συναντάμε συνήθως τη νύχτα. Επειδή δεν ανέχονται την πολύ
υψηλή υγρασία στο έδαφος βγαίνουν στην επιφάνεια και εμφανίζονται μετά τη βροχή την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.
Είναι αντιαισθητικά στην όψη αλλά δεν δαγκώνουν ούτε προκαλούν κάποια άλλη ζημιά. Τρέφονται με φυτική οργανική ουσία σε αποσύνθεση και προτιμούν ασβεστούχα εδάφη. Σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονται και διαχειμάζουν μέσα σε σπίτια κατά ομάδες. Διαχειμάζουν ως τέλεια άτομα και τα θηλυκά γεννούν 20 έως 300 ωά τα οποία εκκολάπτονται σε μερικές εβδομάδες.
Δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύχτα και τους αρέσει το υγρό περιβάλλον εδάφους. Τρέφονται με σάπια φυτική ύλη, γι’ αυτό είναι ωφέλιμα έντομα καθώς αποδομούν τη νεκρή φυτική ύλη και τη μετατρέπουν σε κομπόστ. Δεν είναι βλαβερά για τον άνθρωπο, όμως αν ο πληθυσμός τους σε ένα κήπο αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ή μετά από έντονες νεροποντές κινούνται και έξω από τον κήπο φτάνοντας μέχρι την αυλή και τους τοίχους, υποβαθμίζοντας έτσι το χώρο με την παρουσία τους.

Μαύρα σκουλήκια στους τοίχους στον κήπο αντιμετώπιση-Καταπολέμηση μυριάποδων 

Η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη. Για την διατήρηση του χώρου σας καθαρού από μυριάποδα αφαιρείτε τακτικά τη νεκρή φυτική ύλη, όπως πεσμένα φύλλα και κλαδιά, από τον κήπο σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου