Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

100 μεγάλες ανακαλύψεις για τη Χημεία

Ντοκιμαντέρ του DiscoveryHD με ελληνικούς υπότιτλους.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί στην επιστήμη της Χημείας



Πώς δουλεύεις καρδιά μας;

Κατατοπιστικά βίντεο για τη λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος, σχετικά με το 3ο κεφάλαιο της Βιολογίας της Α Λυκείου.

Πως λειτουργεί η καρδιά


Πως αντλεί το αίμα η καρδιά

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

φωτογραφίες με στροβοσκόπιο

 Για να γίνει το πείραμα για τη μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας έγινε η φωτογράφιση με τη βοήθεια του εργαστηριακού στροβοσκοπίου.Οι χρόνοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν 1/20 και 1/30 του δευτερολέπτου με μηχανή ρυθμισμένη στο 1sec

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ελεύθερη πτώση από ψηλότερα-2014



Ο 57χρονος αντιπρόεδρος της Google, Alan Eustace, έσπασε το ρεκόρ υψομέτρου για άλμα με αλεξίπτωτο, που κατείχε από το 2012 ο Αυστριακός Felix Baumgartner.
Ο Eustace μεταφέρθηκε από ένα μεγάλο μπαλόνι ηλίου που ξεκίνησε από εγκαταλελλειμένο αεροδρόμιο στο Νέο Μεξικό, σε ύψος άνω των 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) πάνω από το έδαφος, στη στρατόσφαιρα.
Ο 57χρονος πραγματοποίησε το άλμα του φορώντας μια ειδικά σχεδιασμένη στολή, που του επέτρεψε να αγγίξει ταχύτητες άνω των 1.300 χλμ/ώρα.

Ελεύθερη πτώση από πολύ ψηλά!-2012



Roswell, Νέο Μεξικό - Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, μετά την άνοδό του σε ύψος 39.045 μέτρων (128.100 πόδια) με ένα αερόστατο ηλίου, ο Αυστριακός πιλότος Felix Baumgartner ολοκλήρωσε άλμα ρεκόρ από τις παρυφές του διαστήματος, ακριβώς 65 χρόνια αφότου ο Chuck Yeager έσπασε το φράγμα του ήχου, πετώντας με ένα πειραματικό πυραυλοκίνητο αεροπλάνο. Ο 43χρονος αλεξιπτωτιστής από την Αυστρία, κατέρριψε άλλα δύο παγκόσμια ρεκόρ: ελεύθερη πτώση από το μεγαλύτερο υψόμετρο και υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο, αφήνοντας αυτό της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης στον μέντορά του, Joe Kittinger.

τι είναι αυτά τα “βαρυτικά κύματα”

Μα τι είναι αυτά τα “βαρυτικά κύματα” που ακούμε ; 
Η εξήγησή τους σ ένα θαυμάσιο κόμικ

Μετά από 19 χρόνια ερευνών, η επιστημονική κοινότητα ανακοίνωσε χτες την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων. Τι ακριβώς είναι όμως αυτά; Η ιστοσελίδα phdcomics δημιούργησε ένα θαυμάσιο κόμικ με την εκλαϊκευμένη επεξήγηση που χρειαζόμασταν εμείς οι μη ειδικοί. Αυτή είναι η απόδοσή του στα Ελληνικά:

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Τα κωνοφόρα δάση θερμαίνουν την ατμόσφαιρα


Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όλα τα δάση αποτελούν «όπλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό τελικά δεν ισχύει για όλα τα δέντρα της Ευρώπης, που μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θερμαίνοντας κι άλλο τον πλανήτη.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η αναδάσωση από μόνη της δεν θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή, αν δεν φυτευθούν τα κατάλληλα δέντρα. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σταδιακή αντικατάσταση των πλατύφυλλων και φυλλοβόλων δέντρων με κωνοφόρα μετά το 1750 έχει ως συνέπεια να διευκολύνεται η άνοδος της θερμοκρασίας.

η κλιματική αλλαγή συνέβαλε στην εξασθένιση του Βυζαντίου


Μία ξαφνική παρατεταμένη -και όχι σύντομη όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα- περίοδος κρύου στο βόρειο ημισφαίριο κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, μεταξύ 536 και 660 μ.Χ., συνέβαλε σε δραματικές κοινωνικές αναστατώσεις, στην εξασθένηση της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (Βυζαντίου) και στην επέκταση των Αράβων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που για πρώτη φορά ονομάζει αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Πάγων της Ύστερης Αρχαιότητας».

επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων


Δικαίωση για τον Αϊνστάιν
Ιστορική επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων


Ακριβώς πριν από 100 χρόνια, ο πατέρας της Σχετικότητας προέβλεψε την ύπαρξή αυτού του παράξενου φαινομένου, αργότερα όμως άλλαξε γνώμη και μάλιστα αρκετές φορές. Ακριβώς εκατό χρόνια μετά, το αμερικανικό πείραμα LIGO φαίνεται πως επιβεβαίωσε τον Άλμπερτ Αϊνσάιν για τα περίφημα βαρυτικά κύματα.

«Κυρίες και κύριοι, ανιχνεύσαμε βαρυτικά κύματα. Τα καταφέραμε!» ανακοίνωσε πανηγυρικά ο Ντέιβιντ Ρέιτζε, εκτελεστικός διευθυντής του LIGO, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης το απόγευμα της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εκπρόσωπος του πειράματος Γκέιμπι Γκονζάλες, και οι δύο ανιχνευτές LIGO στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν μεταξύ τους 3.000 χιλιόμετρα, κατέγραψαν το πολυπόθητο σήμα με διαφορά 7 χιλιοστών του δευτερολέπτου -όσο θα περίμενε κανείς για ένα κύμα που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Νμίτρι Μεντελέγιεφ: Το όνειρο που έφερε επανάσταση στη Χημεία

Το Google Doodle της Τρίτης τιμά τα 182 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ρώσου χημικού  


«Ονειρεύτηκα έναν πίνακα στον οποίο όλα τα χημικά στοιχεία έβρισκαν τη θέση που έπρεπε. Όταν ξύπνησα, τον μετέφερα αμέσως σε μια κόλλα χαρτί». 

Έτσι περιέγραψε ο Νμίτρι Μεντελέγιεφ τη γέννηση του σύγχρονου Περιοδικού Πίνακα -για την οποία τιμάται με το Google Doodle την ημέρα των γενεθλίων του στις 8 Φεβρουαρίου.

Ήδη από το 1789, ο γάλλος χημικός Αντουάν Λαβουαζιέ είχε προσπαθήσει να κατατάξει σε